Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Klopsiki z mięsa i soczewicy - przepis

Dla dziecka od 4. roku życia

do 50 min.
średni
Oceń :
(3)
separator
klopsy, kotlety, przepisy kulinarne, danie z mięsem, wołowina
fot. Fotolia

Klopsiki z mięsa i soczewicy - przepis - składniki

  • 50 g soczewicy lub grochu łuskanego,
  • 200 g wołowiny,
  • 1/2 dużej cebuli,
  • 1/2 papryki,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • przyprawy: pieprz, sól.

Klopsiki z mięsa i soczewicy - przepis - sposób przygotowania

Soczewicę (lub groch) opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i ugotuj do miękkości, odcedź. Mięso i soczewicę zmiel i wymieszaj. Cebulę obierz i drobno pokrój. Paprykę opłucz i pokrój w kostkę. Cebulę, paprykę dodaj do zmielonego mięsa, wymieszaj.

Do masy dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy, wbij jajo, wsyp płatki owsiane i starannie wymieszaj. Uformuj 12 małych kuleczek, lekko spłaszczonych, ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiecz w piekarniku (pół godziny w temp. 200°C).
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?