Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kluseczki z twarożku

Dla dziecka od 7. miesiąca życia

do 30 min.
średni
Oceń :
(0)
separator
fot. Fotolia

Kluseczki z twarożku - składniki

  • 1,5 szklanki mleka pasteryzowanego,
  • łyżka śmietany,
  • łyżka mąki pszennej,
  • jedno żółtko,
  • szczypta soli,
  • 2-3 łyżki przecieru z malin lub truskawek.

Kluseczki z twarożku - sposób przygotowania

Dwa dni wcześniej przygotuj twarożek: mleko przegotuj i ostudź, dodaj łyżkę śmietany i pozostaw pod przykryciem w temp. pokojowej na 24-36 godzin. Gdy się ukwasi, lekko ogrzej je w naczyniu z gorącą wodą. Ścięty „serek” odsącz na gęstym sitku. Dodaj mąkę, żółtko jaja, szczyptę soli i wymieszaj. Zagotuj niewielką ilość wody i wrzucaj do niej „odcinane” łyżką kawałki ciasta. Kluseczki wyłóż na talerzyk i podawaj dziecku z przecierem owocowym. Jeśli przygotowujesz go ze świeżych owoców, pamiętaj, by je starannie opłukać i sparzyć wrzątkiem.

Kluseczki z twarożku - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?