Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kluski ziemniaczane z koperkiem

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(4)
separator
Kluski ziemniaczane z koperkiem - przepis dla dziecka
fot. Edipresse

Kluski ziemniaczane z koperkiem - składniki

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta soli i pierzu (niekoniecznie)

Kluski ziemniaczane z koperkiem - sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wyłóż na gęste sito (lub wyciśnij przez gazę) i odstaw na 20 min, aby sok odciekł do miski. Odlej ostrożnie sok z ziemniaków, by pozostawić osiadłą skrobię na dnie miski. Dodaj do niej starte ziemniaki, mąkę, drobno posiekany koper i szczypior oraz sól i pieprz. Wyrób na jednolitą masę. Na gotującą, osoloną wodę wrzucaj łyżką (maczaną
w gorącej wodzie) kluski. Gotuj na małym ogniu 7–10 min od wypłynięcia. Odcedź na sicie.

Nasza rada: Dzieci bardzo lubią kopytka, czyli ziemniaczane kluski z białym serem. Do podanych obok składników dodaj 2 jajka i 30 dag sera twarogowego.

Zobacz inne przepisy na kluski dla dzieci


źródło: Przepis pochodzi z magazynu "Mamo to ja"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?