Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kokardki z makiem i bakaliami pod koglem-moglem

Dla dziecka od 3. roku życia

do 40 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
Kokardki z makiem
fot. Lubella

Kokardki z makiem i bakaliami pod koglem-moglem - składniki

  • makaron kokardki 
  • 50 g suchego maku 
  • 50 g masła
  • 100 g miodu 
  • 100 g ulubionych orzechów i bakalii 
  • 200 g cukru 
  • 5 żółtek 
  • skórka otarta z pomarańczy 
  • skórka otarta z cytryny

Kokardki z makiem i bakaliami pod koglem-moglem - sposób przygotowania

Makaron ugotuj według zaleceń producenta i jeszcze gorący wymieszaj z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przełóż wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż powstanie kogel-mogel i polej nim makaron.  Całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż góra się zrumieni. 

Uwaga! Jeśli przygotowujesz danie tylko dla dorosłych, możesz do kogla-mogla dodać odrobinę alkoholu (20 g rumu lub innego ulubionego) i dopiero polać nim makaron tuż przed zapieczeniem. Takiego dania nie mogą jednak jeść dzieci.

Zobacz też inne przepisy na inne dania z bakaliami

Kokardki z makiem i bakaliami pod koglem-moglem - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: materiały prasowe marki Lubella
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?