Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kokosowe kuleczki

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 45 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
fot. Fotolia

Kokosowe kuleczki - składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 100 g nasion amarantusa (kupisz je w sklepie ze zdrową żywnością)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka sezamu

Kokosowe kuleczki - sposób przygotowania

Nasiona amarantusa zagotuj w potrójnej ilości wody (gotuj ok. 15 min). Na suchej patelni upraż płatki owsiane, sezam i połowę wiórków, aż zaczną delikatnie pachnieć. Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodaj amarantus, mleko, płatki i wiórki. Dokładnie wyrób i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz w wiórkach.

Nasza rada: Do takich kulek zamiast masła możesz dodać olej, np. rzepakowy. Aby dobrze stężały, lepiej upiec je w piecyku nagrzanym do temperatury ok. 180°C (15 min). Olej zawiera tłuszcze nienasycone – korzystne dla zdrowia. 

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?