Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kolorowa babka

Dla dziecka od 7. miesiąca życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(0)
separator

Kolorowa babka - składniki

  • pół marchewki
  • ziemniak
  • 2 różyczki brokułów
  • różyczka kalafiora
  • 2–3 krążki białej części pora
  • łyżeczka masła
  • żółtko
  • 1/4 szklanki wody
  • kaszka mleczno-ryżowa
  • odrobina drobno posiekanego koperku
  • 40 g piersi kurczaka

Kolorowa babka - sposób przygotowania

1. Marchew i ziemniaka umyj i ugotuj w łupinach.
2. Obierz je ze skórki, gdy będą ciepłe.
3. Mięso ugotuj oddzielnie i zmiel.
4. Ugotuj kalafior i brokuły.
5. Pora posiekaj, na 5–8 minut zalej wrzątkiem i odcedź.
6. Połówkę ziemniaka przetrzyj przez sito z marchewką, a drugą z brokułami, kalafiorem i porem – otrzymasz dwie masy o różnej barwie.
7. Do każdej dodaj po odrobinie masła, po pół żółtka i wymieszaj.
8. Zrób sos: do ciepłej wody wsyp odpowiednią ilość kaszki mleczno-ryżowej.
9. Sos dodaj w równych częściach do dwóch mas.
10. W wysmarowanym masłem naczynku do zapiekania ułóż po kolei warstwy: zieloną, mięsną i pomarańczową.
11. Wstaw na chwilę do piekarnika, by podgrzać danie.
12. Na koniec posyp bardzo drobno posiekanym koperkiem.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?