Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kolorowe pierniczki

do 120 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator

Kolorowe pierniczki - składniki

Pierniczki:
  • 125 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 200 g cukru pudru,
  • 200 g płynnego miodu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników,
  • 2 łyżeczki kakao.
Lukier:
  • 2 białka,
  • 2,5 szklanki cukru pudru.

Kolorowe pierniczki - sposób przygotowania

Do miski włóż wszystkie składniki, wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkuj na grubość około 0,5 cm na podsypanym mąką stole. Pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzone pierniczki polukruj za pomocą tylki i rękawa cukierniczego. Lukier: Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka i puder umieść w suchej i czystej misie miksera. Ubijaj do otrzymania gładkiego lukru. Na koniec ubijania możesz dodać barwniki spożywcze. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na pierniczki

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Anastazję.


źródło: Anastazja
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?