Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Konfitura morelowa

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 200 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
fot. Fotolia.pl

Konfitura morelowa - składniki

  • 1 kg moreli 
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 kg cukru

Konfitura morelowa - sposób przygotowania

Do płaskiego garnka wlać wodę, dodać cukier i podgrzewać, nie mieszając, 15-20 min, aż powstanie słodki syrop. Kiedy włożycie łyżkę, pozostały na niej syrop powinien się lepić. Uwaga! Poczekajcie chwilę, aż wystygnie, żeby to sprawdzić. Syrop jest bardzo gorący. Morele należy umyć, wyjąć pestki i pokroić na małe cząstki. Ostrożnie przełożyć do garnka i mieszać, aż owoce zaczną się rozpadać, a konfitura będzie gęstnieć. Na małym ogniu gotować około 20 min. Odstawić. Kiedy ostygną, ponownie zagotować, ciągle mieszając. Czynność powtórzyć, przełożyć gorącą konfiturę do małych słoików i dokładnie zakręcić. Wytrzymają w lodówce do miesiąca, jeżeli wcześniej ich nie zjecie. Można do owoców dodać wanilię, kawałek imbiru, nawet gałązkę rozmarynu. Te dodatki całkowicie zmienią morelowy smak.
Rada: W podobny sposób można przygotować konfiturę z brzoskwiń, nektarynek, śliwek, malin, truskawek i mango.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?