Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Konfitury truskawkowe

| 30.06.2011, aktualizacja: 14.06.2011 | 2

Doskonałe w smaku i łatwe do przyrządzenia konfitury i galaretki można zrobić praktycznie ze wszystkich owoców, ale o tej porze roku najlepsze są z truskawek.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
przepisy, truskawki
fot. Panthermedia
Truskawki z migdałami

Składniki:
- 1kg truskawek (umytych, odważonych po obraniu)
- 1 opakowanie żelatyny
- 350 g cukru białego
- 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
1. Upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Przełóż do miseczki i odstaw do ostudzenia.
2. Truskawki  z szypułkami wrzuć na chwilę do zimnej wody. Szybko umyj, usuń szypułki i zważ. Wsyp do garnka. Dokładnie rozdrobnij, wymieszaj truskawkową pulpę z cukrem. Wsyp żelatynę. Wymieszaj z masą owocową, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 minuty ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły.
3. Na koniec dodaj płatki migdałowe. Następnie gorącymi konfiturami napełnij słoiki. Zamknij i odstaw w chłodne miejsce.

Truskawki z malinami

Składniki:
- 500 g truskawek (umytych i odważonych po obraniu)
- 500 g przebranych malin
- 1 opakowanie żelatyny
- 400 g cukru białego

Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyj, usuń szypułki i odstaw na sitku do odsączenia.  Potem w zależności od wielkości pokrój na połówki lub ćwiartki. Maliny przebierz i lekko opłucz pod bieżącą wodą.
2. Truskawki i maliny włóż do dużego garnka. Dodaj cukier biały i opakowanie żelatyny. Gotuj 3 minuty, nie przerywając mieszania. Zdejmij z ognia.
3. Gorącą konfiturą napełniaj umyte i osuszone słoiki typu twist. Zakręć, odwróć i odstaw do ostygnięcia.

Truskawki z gruszkami

Składniki:
- 70 dag truskawek (umytych i oczyszczonych)
- 30 dag dojrzałych gruszek (po obraniu)
- sok z połowy cytryny
- 1 opakowanie żelatyny
- 450 g cukru białego

Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na małe kawałki. Gruszki umyj, obierz ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i również pokrój na małe kawałki. Skrop sokiem cytrynowym.
2. Do garnka włóż przygotowane owoce. Wsyp opakowanie żelatyny i dodaj cukier biały. Delikatnie wymieszaj. Gotuj 3 minuty.
3. Odstaw z ognia. Gorącą konfiturą napełniaj umyte i wysuszone słoiki. Natychmiast zakręcaj i odwracaj do góry dnem.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar

Czarek
Czarek | 2016-06-17 14:01 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Polecam dżem z firmy Gomar, czuć zapach i aromat truskawki, jest pyszny

Odpowiedz

annawianna
annawianna | 2015-12-08 19:44 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ja uwielbiam robić konfitury i każdego roku robię ich naprawdę dużo ale mnie najbardziej smakuje połączenie truskawki z niewielką ilością płatków dzikiej róży - smak i zapach jest rewelacyjny.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?