Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Słodkie choinki - maślane, kruche, pyszne

do 20 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator

Słodkie choinki - maślane, kruche, pyszne - składniki

  • 160 g miękkiego masła,
  • 130 g cukru,
  • 320 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 120 g cukierków czekoladowych typu lentylki.

Słodkie choinki - maślane, kruche, pyszne - sposób przygotowania

1Wymieszaj mąką z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko i stopniowo dodawaj mąkę Zwiń ciasto i włóż na 5-7 minut do zamrażarki Wyłóż ciasto na papierze do pieczenia, przykryj z wierzchu drugi arkusz i rozwałkuj ciasto na ok 1 cm Wykrawaj choinki za pomocą foremki i wciśnij bombki (lentylki) Piecz ok. 15 min w 180 st. C.
Ciasteczka można spożywać zaraz po wystygnięciu, następnego dnia robią się kruche, z czasem mięciutkie - zawsze są pyszne i szybko znikają. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na ciasteczka

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Igę Boniecką. 

Słodkie choinki - maślane, kruche, pyszne - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Iga Boniecka
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?