Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pełnoziarniste pierniczki

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator

Pełnoziarniste pierniczki - składniki

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 2 duże jajka,
  • 130 g cukru pudru,
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego,
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Pełnoziarniste pierniczki - sposób przygotowania

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Zobacz inne przepisy na pierniczki

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez nataliairobert87.  


źródło: nataliairobert87
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?