Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ciasto kora orzechowa

do 120 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator

Ciasto kora orzechowa - składniki

Ciasto:
  • 6 białek,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 100 g orzechów (włoskich lub laskowych),
  • 75 g rodzynek,
  • 75 g wiórków kokosowych,
  • 25 g śliwek-molerów,
  • 2 łyżeczka żurawiny,
  • 2 migdały,
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżka mąki,
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • bakalie.
Masa:
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • mleko gostyńskie UHT,
  • 4 żółtka,
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 400 g masła.

Ciasto kora orzechowa - sposób przygotowania

Orzechy drobno posiekać lub zmielić,ja rozdrobniłam razem z rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Bakalie wymieszać z mąką i razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać, podzielić na dwie, równe części i upiec dwa jednakowe placki (23 x 33 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka powinna być wysoka, żeby potem zmieściła się na wierzchu galaretka). Piec w temp. 170 st.C przez ok. 35 minut

Masa: Do soku dolać tyle mleka, żeby było 2 szklanki - zagotować. Budynie razem z mąką i żółtkami rozmieszać w 3/4 szkl. mleka. Wlać do gotującego się mleka z sokiem. Mieszając ugotować budyń, po czym ostudzić do temp. pokojowej (nie może być zimny).Ogrzane do temp. pokojowej masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo budyń. W razie potrzeby krem dosłodzić cukrem pudrem. Nasączanie-- ok. 3/4 szkl. gorącej wody, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - ew. 2 łyżki spirytusu lub likieru orzechowego .plus 2 paczki "Delicji" pomarańczowych, brzoskwiniowych lub morelowych - 2 galaretki ja dodaję jakie mam przeważnie truskawkowe ,Jeden z wystudzonych placków włożyć z powrotem do blaszki, nałożyć 1/3 kremu, na nim ciastka "Delicje" czekoladą do dołu. Na każde ciastko wlać trochę ponczu kawowego. Następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować resztą kremu i poukładać na nim pokrojone w plasterki lub kostkę brzoskwinie. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

Zobacz inne przepisy na ciasta

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Marzenę Kamińską-Szymczuk.   


źródło: marzenakaminskaszymczuk
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (3)
avatar

krysia
krysia | 2016-12-03 18:19 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

do tego przepisu najlepiej pasuje masa orzechowa z kawalkami orzechów z helio, takie ciasta znikają w 5 minut.

Odpowiedz

iwona
iwona | 2016-02-19 20:37 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Uwielbiam takie ciasta! Często kupuje masę gotową np z helio z kawałeczkami orzeszków. Do biszkoptu również dodaje sproszkowane orzechy! masę dodatkowo przekładam np bitą śmietaną dla kontrastu, a całość polewam gorzką czekoladą.

Odpowiedz

emma
emma | 2016-01-20 11:38 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Czemu tu jest tyle cukru?

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?