Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kotleciki ryżowe z jajkiem i szczypiorkiem

Dla dziecka od 3. roku życia

do 50 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator

Kotleciki ryżowe z jajkiem i szczypiorkiem - składniki

  • 1 woreczek ryżu,
  • 3 jajka,
  • zielony szczypior,
  • mąka,
  • sól,
  • oliwa do smażenia,
  • majonez

Kotleciki ryżowe z jajkiem i szczypiorkiem - sposób przygotowania

Ryż gotujemy w woreczku, odcedzamy i pozostawiamy w garnku pod przykrywką, tak aby napęczniał. W tym czasie, jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Szczypior kroimy w drobne krążki. Następnie wyciągamy ryż z woreczka i łączymy go z pokrojonym jajkiem i szczypiorem, dodając surowe jajko. Do całości wsypujemy 2 łyżki mąk. Przyprawiamy delikatnie solą i mieszamy. Z gotowej masy formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w mące (panierujemy). Smażymy na rozgrzanej oliwie tak długo, aż uzyskamy z obu stron rumiany kolor. Na koniec układamy na półmisku i obsypujemy dookoła pokrojonym szczypiorem. Wierzch, w zależności od gustu, ozdabiamy majonezem lub też nie. Kotleciki możemy podać dziecku na ciepło jak i tez na zimno :-)

Przepis nadesłany przez Milenę Skalską na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Kotleciki ryżowe z jajkiem i szczypiorkiem - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Milena Skalska
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?