Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kotleciki z cukinii i marchwi

Dla dziecka od 3. roku życia

do 50 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator

Kotleciki z cukinii i marchwi - składniki

na ok 20 kotlecików
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 6 średniej wielkości marchewek
  • 1 duża cebula
  • 150g startego sera koziego lub sera wędzonego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Kotleciki z cukinii i marchwi - sposób przygotowania

Cukinie, razem ze skórką, należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach i odstawić na 20 min. Po tym czasie odciskamy całą wodę, jaką puściła cukinia. Najlepszym sposobem jest odsączanie garść po garści.
Następnie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o średnich oczkach. Nie odciskamy. Dalej, drobno siekamy cebulę i podsmażamy (do zeszklenia) ze szczyptą soli.
W misce łączymy odsączona cukinię, marchew, cebulę i starty ser. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Wyczystko mieszamy. Jeśli konsystencja jest za rzadka (powinna być taka, jak przy plackach ziemniaczanych) to dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy masę na kotleciki. Należy smażyć ok 5 minut - aż się zarumienią.
Smacznego !

Przepis nadesłany przez Dorotę na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka"

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie


źródło: dorota
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?