Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kotleciki z szynką

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
klopsy, kotlety, przepisy kulinarne, danie z mięsem, wołowina
fot. Fotolia

Kotleciki z szynką - składniki

  • 50 g ugotowanej mieszanki zielonego groszku i marchewki
  • 10 dag szynki drobiowej
  • ugotowany ziemniak
  • łyżka śmietany
  • 10 dag sera żółtego
  • po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • pół szklanki wody

Kotleciki z szynką - sposób przygotowania

Szynkę pokrój w drobną kostkę, ziemniaka rozgnieć widelcem na purée, wymieszaj ze śmietaną, dodaj starty na tarce ser oraz szynkę i marchewkę z groszkiem. Wyrób masę i uformuj małe kotleciki. Oba rodzaje mąki wymieszaj z około pół szklanki zimnej wody. W cieście zanurzaj kotleciki i od razu kładź na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Nasza rada: Takie kotleciki to znakomity pomysł nie tylko na przekonanie dziecka do jedzenia mięsa, ale też warzyw. Można do nich dodawać np. pokrojone brokuły, marchewkę, dynię.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?