Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ciasteczkowe krążki

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
fot. Fotolia

Ciasteczkowe krążki - składniki

  • 1/2 kg mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej (Corn Starch) – można ją dostać w niektórych supermarketach lub sklepach dla alergików
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

Ciasteczkowe krążki - sposób przygotowania


Oddziel białka od żółtek, utrzyj miękkie masło z żółtkami i cukrem, dodaj białka i dalej ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Połącz śmietanę ze skrobią kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąki kukurydzianej – około pół kilograma, tyle, ile przyjmie ciasto. Wyrabiaj, aż będzie odstawać od ręki. Odrywaj małe kawałki i wałkuj dość cienko, wykrawaj kieliszkiem małe ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 10 minut (nabiorą złotawego koloru). Część ciasteczek możesz upiec z marmoladą. Przed pieczeniem nałóż na środek odrobinę marmolady lub dżemu.

Ciasteczkowe krążki - dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?