Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Kręgosłup i jego ból w ciąży

| 20.12.2006, aktualizacja: 22.10.2015 | 1

Przez wiele miesięcy kręgosłup kobiety dźwiga dużo większy niż zwykle ciężar, do którego nie jest przyzwyczajony. Nic dziwnego, że czasem reaguje bólem.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Kobieta w ciązy z bólem kręgosłupa trzyma się za plecy
fot. Fotolia
Nawet dla najzdrowszego, w pełni sprawnego kręgosłupa ciąża i poród są wyzwaniem, wymagającym siły. Przez wiele miesięcy kręgosłup kobiety dźwiga dużo większy niż zwykle ciężar, do którego nie jest przyzwyczajony. Nic dziwnego, że czasem reaguje bólem.

Na bóle i choroby pleców, głównie w okolicach krzyża, skarży się wiele przyszłych mam. W ostatnich miesiącach ciąży dolegliwości często pojawiają się także u tych kobiet, które wcześniej nigdy nie miały problemów z kręgosłupem.

Pilnuj wagi!

Podczas ciąży kobieta przybiera na wadze 10 -12, a niekiedy nawet więcej kilogramów. Każdy kilogram nadwagi oznacza zwiększenie nacisku na kręgosłup o 8 kilogramów. Jeśli nadwaga jest dziesięciokilogramowa, łatwo obliczyć, jaki dodatkowy ciężar musi on dźwigać. Aż 80 kilogramów! Sytuację komplikuje fakt, że ten dodatkowy ciężar nie jest rozłożony równomiernie, lecz ulokowany głównie z przodu. Duży i ciężki brzuch w ostatnich miesiącach ciąży wymusza zwykle zmianę ułożenia ciała.
Kobieta, chcąc utrzymać równowagę, odruchowo odchyla się do tyłu. W wyniku takiego ustawienia nienaturalnie pogłębia się krzywizna kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. Postawa, która sprawia, że kręgi nie są ustawione w prawidłowej, naturalnej dla kręgosłupa linii wymusza nacisk na jego stawy. Może to powodować różne dolegliwości: od tępego, ciągłego bólu do stanu zapalnego i rwy kulszowej. Dlatego, kiedy oczekujesz dziecka, tak istotne jest, abyś kontrolowała wagę ciała w ciąży. Każdy zbędny kilogram niebezpiecznie przeciąża kręgosłup.

Hormony i kręgosłup

W ostatnich tygodniach ciąży organizm kobiety, przygotowując się do porodu, wytwarza hormon, zwany relaksyną. Rozluźnia on przede wszystkim tkanki szyjki macicy i spojenia łonowego, co ma ułatwić sam poród. Niestety, relaksyna nie działa wybiórczo. Rozluźnia też inne znajdujące się w sąsiedztwie tkanki, między innymi mięśnie i więzadła stabilizujące stawy kręgosłupa. Zbyt rozluźnione nie mogą utrzymać go w prawidłowej pozycji, zwłaszcza podczas wykonywania pewnych ruchów, skrętów tułowia, skłonów. Stają się wiotkie, a plecy zaczynają pobolewać. Zdarza się, że to rozluźnienie więzadeł prowadzi do uszkodzeń dolnego (lędźwiowego) odcinka kręgosłupa.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Anita TODD, Chicago
Anita TODD, Chicago | 2010-05-25 22:18 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

BH.46.
MOTTO: KAŻDY z nas, jeśli boli go; KRĘGOSŁUP, to myśli zaraz o lekach tzw. przeciwbólowych.

Nic bardziej mylnego. Należy zwyczajnie ćwiczyć mięśnie utrzymujące kręgosłup w prawidłowym pionie tzw. __MIĘŚNIE OKOŁO KRĘGOSŁUPOWE, a problem oddalamy. ĆWICZENIA, takie jeśli wykonujemy 15-20 minut, we własnym łóżku, 1 x w tygodniu, to wyniki tych ćwiczeń nas zaskakują, ponieważ mamy lepszą kondycję i większą ogólną sprawność całego organizmu, ____DUŻO większą. Eliminujemy też; ZAPARCIA jednocześnie uzyskując NA STAŁE tzw. klasyczny PŁASKI BRZUCH.

Należy tylko przeczytać i zrealizować samemu opisy, pod zdjęciami ćwiczącego modela. Rozdział Nr 33 w książce;
_pt_______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.

Dobrze jest też w trakcie ćwiczeń obciążyć się obciążnikami, lecz tylko takimi o ciężarze 500 gram. Mężczyznom poprawią się torsy, a dziewczynom talie. A więc do ćwiczeń, wesoło marsz !!

Tabele produktów wg tzw. __INDEKSU ŻYWIENIOWEGO; pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych. Tabele te, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie; INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie.

P. S. __Chleb typu KR-IRL, stanowi aktualnie o silnym; UKŁADZIE immunologicznym, organizmu człowieka.
Dostarcza ogrom energii, eliminującej; GŁÓD, dlatego iż, GLUKOZA naturalna w nim zawarta, stabilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !!, tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.
Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUKRZYCA typu 2.
To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

Zobacz też; GLUKOZA naturalna, wg: IRL KRAKÓW.
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?