Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Krem aksamitny z biszkoptem

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
_MG_1938.jpg
fot. Łukasz Zandecki, stylizacja: Maria Szkop

Krem aksamitny z biszkoptem - składniki

Krem:
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 banany,
  • kawałek laski wanilii
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki kaszy manny (może być tez drobna kaszka kukurydziana)
  • 1 szklanka mleka modyfikowanego (lub krowiego)
  • garść rodzynek
Biszkopt:
  • 5 jaj
  • niepełna  szklanka  ksylitolu  lub drobnego cukru 
  • 3 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej

Krem aksamitny z biszkoptem - sposób przygotowania

Krem
Kaszę ugotować na gęsto. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, a następnie udusić z dodatkiem wanilii lub upiec. Dodać cynamon. Banany obrać, również pokroić. Wszystkie składniki zmiksować. Podawać z owocami lub bakaliami. Wychodzą 2 miseczki.
Kremem można przełożyć również ciasto biszkoptowe (przepis niżej). W prostszej wersji mogą być również ułożone ciasno obok siebie biszkopty przeznaczone dla małych dzieci.

Biszkopt
Jaja ubić z cukrem na parze (wstawić naczynie z masą do garnka z gotującą wodą) do momentu aż masa zgęstnieje. Następnie nadal ubijając, masę ostudzić. Dodawać powoli mieszając mąkę. Wlać do tortownicy. Piec w temperaturze około 180 C.

Krem aksamitny z biszkoptem - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: "Twoje Dziecko"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?