Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kremowe lody z nerkowców w czekoladzie

Dla dziecka od 3. roku życia

do 240 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Creamy-Cashew.jpg
fot. mat. pras. Zdrowe Lody

Kremowe lody z nerkowców w czekoladzie - składniki

  • 11 szklanek śmietanki z orzechów nerkowca* 
  • 4 daktyle bez pestek, np. Medjool
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu wanilii
  • 1 łyżka masła kokosowego
  • 170 g ciemnej czekolady grubo pokrojonej
  • 1 szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanki prażonych orzechów pecan drobno posiekanych
*śmietankę z nerkowców można zrobić samemu w domu

Kremowe lody z nerkowców w czekoladzie - sposób przygotowania

  1. Do miksera wlewamy śmietankę z orzechów nerkowca, dodajemy daktyle, wanilię i masło kokosowe i miksujemy, aż masa zrobi się gładka. Wlewamy ją do foremek. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
  2. W naczyniu do gotowania na parze (albo w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy ciemną czekoladę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła. Kiedy całkiem się roztopi, zdejmujemy z ognia, dodajemy olej kokosowy i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  3. Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia. Wyciągamy foremki z lodami z zamrażarki, polewamy gorącą wodą i wyjmujemy lody z foremek. Układamy je na pergaminie. Przynosimy miskę z czekoladą i prażone orzeszki.
  4. Obtaczamy każdego loda w czekoladzie, tak żeby powstała gruba warstwa. Masa czekoladowa stwardnieje po zetknięciu z zimnym lodem. Zanurzamy lody w czekoladzie kilka razy, aby całkowicie je pokryć. Na koniec jeszcze raz zanurzamy w czekoladzie czubek loda, a potem szybko obtaczamy go w orzeszkach. Układamy na pergaminie. Identycznie postępujemy z każdym lodem.
  5. Przed podaniem wkładamy blachę do zamrażarki na 5–10 minut, aby czekolada stwardniała. Gotowe lody – każdy zawinięty osobno w pergamin – przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku.


Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak


Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci

Kremowe lody z nerkowców w czekoladzie - dodatkowe informacje

- liczba porcji: 6



źródło: „Zdrowe Lody”, wyd. Znak
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?