Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kresowe pierożki

Dla dziecka od 2. roku życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
pierogi, kuchnia dla malca
fot. Panthermedia

Kresowe pierożki - składniki

Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • jajko
Farsz:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki białego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Kresowe pierożki - sposób przygotowania

Kaszę opłucz i ugotuj na sypko w dwukrotnie większej ilości wody niż objętość kaszy. Do kaszy dodaj usmażoną na maśle posiekaną cebulkę i ser, dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj. Przygotuj ciasto z mąki i jaja z dodatkiem niewielkiej ilości ciepłej wody. Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Nałóż na nie farsz i starannie zlep brzegi. Pierożki gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie około 10 minut. Wyłóż je potem na wygrzany talerz. Możesz je polać stopionym masłem lub śmietanką.

Zobacz więcej przepisów na pierogi
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?