Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kresowe pierożki - przepis

Dla dziecka od 3. roku życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
pierogi, kuchnia dla malca
fot. Panthermedia

Kresowe pierożki - przepis - składniki

Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 jajko.
Farsz:
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki białego sera,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Kresowe pierożki - przepis - sposób przygotowania

Kaszę opłucz i ugotuj na sypko w dwukrotnie większej ilości wody niż objętość kaszy. Do kaszy dodaj usmażoną na maśle posiekaną cebulkę i ser, dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj. Przygotuj ciasto z mąki i jaja z dodatkiem niewielkiej ilości ciepłej wody. Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Nałóż na nie farsz i starannie zlep brzegi. Pierożki gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie około 10 minut. Wyłóż je potem na wygrzany talerz. Możesz je polać stopionym masłem lub śmietanką.

Porcja dla dziecka: 3–4 pierożki
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?