Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Krokieciki warzywne

Dla dziecka od 3. roku życia

do 50 min.
średni
Oceń :
(0)
separator

Krokieciki warzywne - składniki

  • 200 g zielonej fasolki,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 por,
  • 1 jajo,
  • olej,
  • mąka,
  • tarta bułka.
Na sos:
  • 200 ml (1 szklanka) mleka,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól,
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej.

Krokieciki warzywne - sposób przygotowania

Umyj zieloną fasolkę, odetnij końcówki. Pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Na oleju podduś na małym ogniu cebulę, marchewkę i pokrojonego pora. Kiedy będą miękkie, dodaj zieloną fasolkę i smaż przez kilka minut. Osącz olej i zmiksuj je.
Przygotuj sos: zrumień mąkę w maśle, dodaj mleko, rozmieszaj dokładnie, aby nie porobiły się grudki. Gotuj sos na małym ogniu przez 20 minut, ciągle mieszając. Na pięć minut przed zakończeniem gotowania dodaj zmiksowane warzywa, przypraw solą i gałką muszkatołową. Zostaw do ostygnięcia.
Uformuj z tej masy paluszki, obtocz w mące, rozmąconym jaju i bułce tartej. Smaż w głębokim gorącym oleju.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?