Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Królik w occie balsamicznym

Dla dziecka od 3. roku życia

do 75 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Królik w occie balsamicznym - przepis na obiad
fot. © Marco Mayer - Fotolia.com

Królik w occie balsamicznym - składniki

  • 1,2 kg królika (poporcjowanego)
  • 200 ml octu balsamicznego 
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine  
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
 

Królik w occie balsamicznym - sposób przygotowania

Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu aż ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą.
Duś mięso na wolnym ogniu przez około 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu. Smacznego! 
 
Wypróbuj również przepisy z wykorzystaniem drobiu
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?