Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kruche tartaletki z twarożkiem

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Kruche tartaletki z twarożkiem
fot. mat. pras. Kotlin

Kruche tartaletki z twarożkiem - składniki

Ciasto:
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • łyżka śmietany
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 2 łyżki ketchupu, np. Kotlin Łagodny
  • 250 g tłustego twarogu
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta pieprzu
  • łyżka śmietany
  • pół czerwonej papryki
Dodatkowo:
  • ketchup na nos Rudolfa, np. Kotlin Łagodny
  • 10 łyżeczek kremowego serka naturalnego
  • ziarna pieprzu na oczy Rudolfa
  • precelki na rogi Rudolfa
  • odrobina masła i bułki tartej do foremek

Kruche tartaletki z twarożkiem - sposób przygotowania

  1. Mąkę zmieszaj z solą.
  2. Posiekaj ją z masłem, po czym rozetrzyj palcami, tworząc drobną kruszonkę.
  3. Dodaj wodę, śmietanę, jajko i zagnieć na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schłódź je w lodówce.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  5. Ciasto podziel na 10 części.
  6. Foremki na tartaletki posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
  7. Wyłóż foremki ciastem i schłódź przez 15 minut.
  8. Twarożek zmieszaj ze śmietaną, ketchupem, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami.
  9. Nałóż do foremek wyłożonych ciastem i piecz około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione.
  10. Odstaw na kratkę do ostudzenia.
  11. Każdą tartaletkę posmaruj kremowym twarożkiem i ozdób, z precelków tworząc rogi Rudolfa, z ketchupu nos, a z ziarenek pieprzu oczy.

Zobacz więcej przepisów na podwieczorki dla dzieci

Kruche tartaletki z twarożkiem - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: mat. pras. Kotlin
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?