Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

6 książek, które zrewolucjonizują twoją kuchnię

| aktualizacja: 29.06.2015 | 0

A przynajmniej sprawią, że twój jadłospis będzie bardziej nowoczesny, zdrowszy, ciekawszy. Oto książki kucharskie, które mogą zainspirować do zmian (i to robią!).

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(4)

Moja kolekcja książek kucharskich nie jest może imponująca – zajmuje dwie półki popularnego regału z IKEA – ale większość to książki ważne. Książki, które pomogły mi zmienić moje kulinarne przyzwyczajenia, nauczyły zwracać uwagę na to, co jem, ale też sprawiły, że mlaskanie przy stole stało się moim ulubionym dźwiękiem. Ostatnio kolekcja się powiększyła o sześć tytułów (o tym dalej).

I choć łatwiej jest skorzystać z internetowej książki kucharskiej, bo wystarczy wpisać do wyszukiwarki np. „buraki”, by wyskoczyło kilkadziesiąt przepisów, to internet jest dla mnie jedynie uzupełnieniem książki papierowej, jej wersją "fastfoodową". Bo gdy gotuję, to wolę tradycyjną lekturę – tak jest wygodniej.

Za co lubię książki kucharskie?

  • Za urodę. Są jak albumy o jedzeniu. Doceniam, że wydawca dopilnował, by w książce wszystko grało, np. wklejka (to pierwsze karki, zaraz po okładce) pasuje do treści, że zastosowano ciekawe fonty, że zadbano o zdjęcia. Cieszą mnie wszystkie wydawnicze smaczki.
  • Za jakość. I powtórzę: są jak albumy. Zszyte, na dobrym papierze, z twardymi okładkami. Oczywiście nie wszystkie, ale takie właśnie przyciągają moją uwagę. Będą długo służyć. Szybciej nie będę w stanie rozczytać przepisu, bo kartka będzie tak zapaćkana (ci, którzy lubią mieć książki na roboczym stole, to wiedzą, co się dzieje po np. zmiksowaniu żółtka), niż się rozpadną,
  • Za zdjęcia. Lepiej wiedzieć, jak to, co zamierzamy przygotować, wygląda. Dlatego książki kucharskie powinny mieć ilustracje, i już (na przepis przypada zdjęcie). Wolę, by w książce było 40 przepisów ze zdjęciami niż 200 bez. To nie wszystko. Zdjęcia muszą zachwycać, i już.
  • Za to, że mój mózg je lubi. Mózg inaczej postrzega tekst, który wyświetla się na monitorze, niż ten, który widzi na kartce papieru. Gdy korzystam z przepisu z internetu, zawsze wydaje mi się, że jest trudniejszy. Więc albo drukuję, albo szukam czegoś w książce.
Czas na rewolucję! Oto książki kucharskie, które mogą zmienić twoją kuchnię.

ZOBACZ TEŻ: Zdrowe gotowanie na parze

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?