Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Kuchnia na zdrowie

| 10.08.2011, aktualizacja: 18.12.2013 | 0

Po co właściwie jeść? Aby mieć energię do życia, rosnąć i dobrze się rozwijać! Ale dzięki odpowiedniej diecie można też leczyć różne dolegliwości.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko, owoce, kuchnia, zdrowie
fot. Panthermedia
Dobrze skomponowana codzienna dieta pomaga w utrzymaniu zdrowia. Zdarza się jednak, że z różnych powodów czegoś w niej brakuje. Wtedy na złe efekty nie trzeba długo czekać. Tymczasem właśnie dzięki jedzeniu można się pozbyć niektórych dolegliwości, a także im zapobiec. Poniżej nasza ściągawka. Zawsze pamiętaj, by podawać dziecku tylko te produkty, które są odpowiednie do jego wieku.

Zaparcia
Jeśli przez co najmniej dwa tygodnie kupka dziecka przypomina twarde grudki lub też maluch wypróżnia się tylko dwa razy na tydzień lub rzadziej, to można podejrzewać u niego zaparcie. Warto jednak pamiętać, że częstotliwość wypróżnień zmienia się z wiekiem. Niemowlę karmione piersią może brudzić pieluszkę kilka razy dziennie, w drugim roku życia dzieci robią kupkę 1–2 razy dziennie, a w 3–4. roku chodzą do toalety od trzech razy dziennie do trzech razy w tygodniu.
Co pomoże: Produkty z dużą zawartością błonnika: warzywa (marchew, brokuły, kalafior), owoce (jabłka, suszone śliwki, figi, porzeczki, suszone daktyle), otręby i płatki zbożowe, kasze, dziki ryż, pieczywo pełnoziarniste. Dziecko musi pić odpowiednio dużo – wodę, lekką herbatkę owocową, kompot z suszonych śliwek, a także jeść przetwory mleczne zawierające żywe kultury bakterii, np. kefir, jogurt, maślanka, zsiadłe mleko. 

Anemia
Jej objawami jest niski poziom hemoglobiny we krwi i obecność krwinek czerwonych o małej średnicy. Najczęstszą przyczyną niedokrwistości jest niedobór żelaza w organizmie, spowodowany jego zbyt małą ilością w diecie lub też nieodpowiednim wchłanianiem z przewodu pokarmowego. Jeśli dziecko ma anemię, to najpewniej lekarz zaleci podawanie preparatu żelaza i zestawu witamin. Dietą można zapobiegać anemii, natomiast leczenie ona tylko wspomaga. Warto pamiętać, że żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego (tzw. żelazo hemowe) wchłania się zdecydowanie lepiej niż z produktów pochodzenia roślinnego (tzw. żelazo niehemowe).
Co pomoże: Produkty bogate w żelazo: chude mięso (zwłaszcza czerwone), wątróbka (głównie wieprzowa i cielęca), jajka. A także produkty bogate w witaminę C (zwiększa ona nawet dwu-, trzykrotnie wchłanianie żelaza), czyli warzywa (papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory) i owoce (truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia, soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki). Dziecko nie powinno pić czarnej herbaty.

Biegunka
Można o niej mówić, gdy dziecko robi trzy lub więcej obfitych, wodnistych kupek w ciągu doby lub jedną, która zawiera krew, śluz albo ropę. Biegunki bywają bardzo groźne, bo szybko mogą doprowadzić do odwodnienia. Im mniejsze dziecko, tym jego stan szybciej się pogarsza. Pamiętaj jednak, że półpłynne wypróżnienia po każdym karmieniu u niektórych niemowląt karmionych piersią to nie biegunka. Podobnie jak dwie luźniejsze kupki u dziecka, które mogą się pojawić po podaniu np. nowego owocu lub zjedzeniu nadmiernej ilości np. śliwek.
Co pomoże: Działanie zapierające ma marchew (podawaj marchwiankę), kleik ryżowy i ryż, duszone jabłko, a także banany i sucharki. Dobrze działa też herbatka z suszonych jagód lub porzeczek. Podczas biegunki bardzo ważne jest pojenie – najlepsza jest woda niskozmineralizowana, na której można też robić lekkie herbatki ziołowe: miętową, rumiankową, koperkową. Dziecko karmione piersią powinno podczas biegunki nadal pić mleko mamy, maluch „na butelce” – dostawać mleko modyfikowane.

Wzdęcia 
Spowodowane są gromadzeniem się w jelitach gazów, których źródłem może być niecałkowicie strawione jedzenie. Występują najczęściej po zjedzeniu produktów wzdymających (np. kapusta, kalafior, brokuły, fasola i groszek) albo takich, które łatwo fermentują (zbyt obficie słodzone). Mogą one znaleźć się w codziennej diecie, ale pojedynczo (każdego dnia inny) i w umiarkowanych ilościach. Czasem jednak wzdęcia bywają objawem nietolerancji niektórych pokarmów, np. zaburzeń trawienia i wchłaniania. W razie wątpliwości zawsze należy skonsultować się z lekarzem.
Co pomoże: Najlepiej na jakiś czas wyeliminować z diety produkty, po których występują problemy. Zamiast zwykłego mleka krowiego (jeśli dziecko już je pije) warto podawać jego przetwory, np. kefir, jogurt. Pomocne bywają probiotyki oraz herbatki ziołowe – z kopru włoskiego, rumianku, anyżu. Warto też zmniejszyć w diecie dziecka ilość tłuszczu.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?