Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kukurydziany przysmak - przepis

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 50 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator

Kukurydziany przysmak - przepis - składniki

  • pół szklanki kaszy kukurydzianej,
  • szklanka mleka,
  • łyżka masła,
  • 3 suszone figi,
  • pół szklanki soku pomarańczowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • płatki migdałowe,
  • tłuszcz do wysmarowania talerza.

Kukurydziany przysmak - przepis - sposób przygotowania

Mleko zagotuj, dodaj masło i wsyp kaszę, cały czas mieszając. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową kaszę wyłóż na wysmarowany masłem lub olejem talerz i rozsmaruj na centymetrowy placek. Przykryj folią
i zostaw do ostygnięcia. W tym czasie zagotuj sok z cukrem i gotuj tak długo, aż lekko się zagęści. Figi zalej gorącą wodą, po 10 minutach odlej i pokrój w plasterki. Wystudzoną kaszę pokrój w romby, układaj na przemian z figami w szklanych pucharkach. Polej sosem pomarańczowym i posyp płatkami migdałowymi.
Nasza rada: Do słodkich deserów najlepsze są kasze: manna, jęczmienna, kuskus, jaglana lub grysik kukurydziany. Kaszę jaglaną najlepiej gotować w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem; zyskuje wtedy delikatny smak.

Kukurydziany przysmak - przepis - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?