Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Łakocie dla dzieci

| 26.01.2011, aktualizacja: 26.01.2011 | 1

Miłość do słodkiego smaku dziedziczymy w genach. A z genami... trudno dyskutować ;-) Zamiast więc zakazywać słodyczy, dawaj smykowi te wartościowe.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko, kuchnia, czekolada
Jest wiele sposobów na to, by w zdrowy sposób zaspokoić apetyt maluszka na słodkie co nieco. Wystarczy tradycyjne, kupne słodycze zastąpić deserami i wypiekami własnej roboty. Jeśli nie masz czasu, by je przygotować, wybierz gotowe łakocie: te dla niemowląt lub zawierające zdrowe składniki, np. miód, orzechy, płatki owsiane, kakao.

Domowe ciasto
Warto do jego przygotowania użyć mąki graham albo razowej (znakomicie pasuje, np. do piernika, murzynka). Dzięki temu ciasto będzie bardziej wartościowe, bo w takiej mące jest więcej witamin i składników mineralnych niż w jasnej, pszennej. Dokładaj też dobrej jakości tłuszcze (olej lub masło) oraz owoce (dzięki nim ciasto nabiera nowych smaków i witamin), jest też bardziej „mokre”. Ciasta nie przesładzaj. Zwykle wystarczy, gdy wsypiesz połowę ilości cukru, który jest podany w „książkowym” przepisie. Najlepiej dodawać brązowy cukier (jest zdrowszy, bo zawiera składniki mineralne). Niestety, też sporo droższy. Nie używaj gotowych posypek do dekoracji (zawierają barwniki i substancje koloryzujące – lepiej, żeby dziecko zjadało ich jak najmniej). Wspaniałą dekoracją będą np. owoce. Jako polewy użyj czekolady, dodaj kilka łyżek mleka i polej ciasto.

Owsiane ciasteczka
Zrobione przez ciebie w domu będą pyszną i zdrową przekąską dla smyka. Zaspokoją jego apetyt na coś słodkiego, a jednocześnie dostarczą mu wartościowych składników, m.in. witamin z grupy B i regulującego trawienie błonnika. Jak je zrobić? Weź 20 dag płatków owsianych (najlepsze są drobne, sypkie i kruche), 2 jajka, 10 dag masła lub bezmlecznej margaryny, 10 dag cukru, cukier waniliowy do smaku. Utrzyj dokładnie masło z cukrem (również waniliowym) i żółtkami. Dodaj do masy płatki owsiane. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą. Nakładaj niewielkie porcje ciasta na wysmarowaną masłem blachę. Piecz na złoty kolor w nagrzanym do ok. 200°C piekarniku. Ciasteczka najpyszniejsze robią się na drugi dzień. Od razu po upieczeniu twardnieją. Włóż je do foliowego woreczka, by zmiękły.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

bukati
bukati | 2011-01-31 23:09 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ja zawsze wolałam popcorn czy nachosy niż czekoladę czy lody. Taka dziwna jestem :) Ale widzę, że moja córa też woli takie przekąski. Nie daję Jej oczywiście nachosów, ale jak jem np. wafle ryżowe z solą morską, któe uwielbiam i Ona chce "to siamo", to Jej daję wersję slim naturalną. Opakowania prawie się różnią (Kupiec), więc myśli, że je to co ja :) Może jakiś następny artykuł o łakociach niekoniecznie na słodko? :) Nam by się przydały jakieś pomysły :P

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?