Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Lekcja robienia zapasów

| 13.08.2009, aktualizacja: 27.11.2013 | 0

Swoje mleko możesz trzymać w lodówce kilka dni, a w zamrażarce nawet kilka miesięcy. Po co? To na wypadek, gdy wyjdziesz z domu albo gdy wrócisz do pracy. Radzimy, jak przechowywać pokarm.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
niemowlę, karmienie butelką, butelka, mleko
 
Niektóre mamy wracają zaraz po macierzyńskim, inne decydują się na powrót do pracy po roku od urodzenia dziecka, czasem jeszcze później. Jak przygotowałaś do tego swojego maluszka? Jak wyglądał ten pierwszy dzień bez mamy?
Podziel się doświadczeniami i wygraj cenne nagrody »

Wystarczy przestrzegać kilku zasad, by mieć pewność, że mleko w przechowalni nie straciło na wartości i że nie wdarły się do niego bakterie. Oto one:
- Używaj pojemników do przechowywania żywności. Inne (np. takie na mocz) do tego się nie nadają! Mleko możesz przechowywać w pojemnikach, butelkach oraz w plastikowych torebkach (też do żywności).
Uwaga! Pokarmu nie wolno zamrażać powtórnie ani odstawiać na później, dlatego lepiej przechowywać mleko w mniejszych porcjach. Zaleca się też, by nie wlewać do jednego pojemnika mleka ściągniętego z całego dnia (nie wolno też mieszać rozmrożonego pokarmu ze świeżo odciągniętym).
- Dbaj o czystość. Po pierwsze, zanim zaczniesz odciągać mleko, umyj (a nie spłucz) ręce ciepłą wodą i mydłem. Piersi nie musisz myć, przecież wzięłaś rano prysznic! Po drugie, laktator umyj po każdym użyciu gorącą wodą i płynem do mycia naczyń, wypłucz i osusz. Pojemniki i butelki, w których będziesz przechowywać pokarm, wygotuj lub wysterylizuj.
- Wpisz datę i godzinę. Na pojemniku czy torebce napisz datę, kiedy odciągnęłaś mleko. Dzięki temu sięgniesz po te, które przechowujesz najdłużej.
- Przechowuj zgodnie z zasadami: w temperaturze pokojowej – do 12 godzin, w lodówce – 2–5 dni, w zamrażarce w lodówce – 2 tygodnie, w zamrażarce samodzielnej – 3 miesiące, głębokie mrożenie (do -20°C) – 6 miesięcy.
Uwaga! Zamrażaj mleko zaraz po ściągnięciu.
- Rozmrażaj powoli. Pojemnik z zamrożonym mlekiem można wstawić do ciepłej wody (nie do gorącej ani nie do mikrofalówki!). Jeśli rozmrażasz większą porcje, torebkę wstaw do lodówki. Gdy mleko się rozpuści, odlej porcję i podgrzej do temp. około 30–37°C.
- Mleko podgrzewaj. Pokarmu nie wolno gotować ani podgrzewać kilka razy – w ten sposób traci swoje właściwości.
- Nie zamrażaj ponownie. Jeśli smyk nie wypije wszystkiego, resztę mleka trzeba wyrzucić.


Lekcja robienia zapasów - piąta część konkursu rozwiązana!
Po raz kolejny namówiłyśmy czytelniczki, by podzieliły się swoim doświadczeniem i wzięły udział w konkursie „Ważne debiuty” zorganizowanym wspólnie z Aventem. Rady, jak przechowywać pokarm oraz podgrzewać jedzonko dla malca, znajdziesz na www.debiuty.babyonline.pl. Najciekawsze publikujemy na łamach „Mamo, to ja” (może i ty zadebiutujesz jako nasza autorka?). Oto one:


c.d. na następnej stronie >>
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?