Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Lekki kukurydziany biszkopt z gruszkami

Dla dziecka od 10. miesiąca życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
biszkopt, owoce, ciasto, ciasto z owocami, biszkopt z owocami, gruszki, jabłka
fot. giuliospera - Fotolia.com

Lekki kukurydziany biszkopt z gruszkami - składniki

  • 4 jajka (zamiast jajek kurzych możesz dodać 15–16 przepiórczych)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g cukru (mąki i cukru w sumie tyle, ile ważą jajka)
  • odrobina laski wanilii
  • 2–3 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • gruszka
  • tłuszcz i mąka kukurydziana do wysypania formy

Lekki kukurydziany biszkopt z gruszkami - sposób przygotowania

1. Jajka umyj, sparz i oddziel białka od żółtek.
2. Z białek ubij sztywną pianę, a następnie dodaj do nich połowę ilości cukru i dalej ubijaj.
3. Żółtka utrzyj do białości wraz z resztą cukru (ucieraj do momentu, gdy nie będzie już czuć cukru, a masa stanie się bardzo puszysta).
4. Pianę wymieszaj z utartą masą jajeczną.
5. Delikatnie mieszając, o jednej łyżce dodawaj mąkę.
6. Tak przygotowane ciasto wylej do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą blaszki.
7. Gruszkę umyj i obierz ze skórki.
8. Pokrój ją w cienkie plasterki, skrop lekko sokiem z cytryny, aby nie ściemniała, i połóż na wierzchu ciasta.
9. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 30 minut.

Porcja: niewielki kawałek ciasta

Przepis: Edyta Gulińska; specjalista w dziedzinie żywienia Wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, autorka książek kulinarnych
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?