Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Leniwe z masłem i bułeczką

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 30 min.
średni
Oceń :
(3)
separator
kluski, danie z kluskami, kluski leniwe
fot. fotonaj - Fotolia.com

Leniwe z masłem i bułeczką - składniki

  • 200 g sera białego półtłustego
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka tartej bułki (niekoniecznie)
  • szczypta soli

Leniwe z masłem i bułeczką - sposób przygotowania

Oddziel białko od żółtka. Do białka dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Ser zmiel. Dodaj żółtko, mąkę i ubitą pianę z białka. Wyrób gładkie ciasto (w razie potrzeby dosyp odrobinę mąki). Z ciasta uformuj wałeczek o szerokości ok. 1 cm. Nożem odkrajaj niewielkie kawałki. Wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj ok. dwie minuty, aż wypłyną. Masło roztop w rondelku, dodaj bułkę, chwilę podsmaż, ciągle mieszając. Polej ułożone na talerzyku kluseczki.

Nasza rada: To bardzo dobry pomysł na przemycenie białego sera do menu malca. Leniwe można też podawać z samym masłem. Świetne są z cynamonem polane śmietaną i posypane rodzynkami (dla dziecka po 2. roku życia).

Leniwe z masłem i bułeczką - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?