Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

11 pysznych i zdrowych letnich owoców dla dziecka

| aktualizacja: 23.11.2013 | 0

Pysznymi malinami, truskawkami czy jagodami warto się cieszyć, gdy sezon w pełni. Zobacz co kryje się w pierwszych letnich owocach oraz od kiedy możesz podawać je swojemu dziecku.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
Letnie owoce
fot. Fotolia
Myj je krótko pod bieżącą wodą. Pamiętaj, że z czasem tracą witaminy – nie przechowuj ich więc zbyt długo. Szybko też się psują. Jeśli Twój maluch ma skłonność do alergii, najpierw podaj mu owoce przetworzone – gotowanie lub pieczenie znacznie zmniejsza ich właściwości uczulające. Starsze dzieci mogą je jeść ze skórką, bo pod nią jest najwięcej cennych składników. A oto, co kryje się w pierwszych letnich owocach.

1. Maliny

(Od 5. miesiąca)
Źródło witaminy C, dostarczają prowitaminy A, witamin z grupy B, żelaza i miedzi.
Jak podawać: dla niemowląt w postaci soków, przecierów, dla starszych dzieci świeże, jako przetwory: dżemy, soki, konfitury.
Uwagi: sok lub herbata z suszonych malin działają napotnie, stosuje się je przy przeziębieniu, grypie i anginie. Właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne mają też suszone liście malin (robi się z nich napar).

2. Czarne jagody

(Od 5. miesiąca)
Mają potas, wapń, cynk, żelazo, witaminy A i z grupy B oraz kwas foliowy.
Jak podawać: dla niemowląt soki i przeciery, dla starszych dzieci ze śmietaną i cukrem na surowo, jako kompoty, konfitury, soki.
Uwagi: świeże jagody i dżem działają przeczyszczająco, napar z suszonych – zapierająco.

3. Jeżyny

(Od 5. miesiąca)
Zawierają sporo witamin C i E oraz żelaza i magnezu.
Jak podawać: dla niemowląt w postaci soków, przecierów, dla starszych dzieci świeże, jako dżemy, konfitury.
Uwagi: pomagają przy biegunkach, schorzeniach dróg oddechowych, anginie.

4. Porzeczki

(Od 5. miesiąca)
Bogate w witaminę C (głównie czarne). Mają żelazo, fosfor, wapń, magnez oraz bor, jod. Dzięki witaminie P (rutynie) witamina C jest świetnie przyswajana.
Jak podawać: dla niemowląt jako sok lub przecier. Dla starszaków dobre są świeże – najlepiej białe, bo nie są kwaśne. Czarne i czerwone świetnie nadają się na soki i dżemy.
Uwagi: pomagają przy biegunkach, przeziębieniu, poprawiają odporność.

5. Winogrona

(Od 5–6. miesiąca)
Zawierają wiele cennych witamin: A, PP, C, a także wapń, fosfor, żelazo, potas oraz mangan.
Jak podawać: dla niemowląt jako sok, dla starszych dzieci świeże.
Uwagi: wspomagają pracę nerek, są łatwostrawne, energetyczne.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?