Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy lody jedzone latem mogą powodować anginę? Wyjaśnia pediatra

| aktualizacja: 04.07.2017 | 0

Lody jedzone latem powodują anginę u małych dzieci. Prawda czy fałsz? Czy trzeba zachować jakieś środki ostrożności, podając dzieciom latem lody, żeby uchronić je przed infekcją gardła? Wyjaśnia pediatra z Instytutu Matki i Dziecka.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
Lody i angina
fot. Fotolia
Chociaż panuje przekonanie, że lody jedzone podczas upałów mogą spowodować u dziecka anginę, większość maluchów jednak jada w wakacje lody. Czy jedzenie zimnych deserów rzeczywiście może spowodować u dziecka kłopoty z gardłem, wyjaśnia dr n. med. Grażyna Rowicka, pediatra z Instytutu Matki i Dziecka.

Czy lody wywołują anginę?

Stwierdzenie, że lody jedzone latem powodują anginę u dzieci, to pewne uproszczenie. Angina, czyli zapalenie migdałków podniebiennych, jest najczęściej wywoływana przez bakterie zwane paciorkowcami, ale też przez wirusy lub grzyby. Większość dzieci uczęszczających do żłobków czy przedszkoli jest nosicielem bakterii, które w sprzyjających im okolicznościach mogą wywoływać choroby.

Dlaczego lody mogą hartować gardło dziecka?

Okolicznością, która może wywołać infekcję bakteryjną, jest między innymi narażenie błony śluzowej gardła, w tym migdałków, na gwałtowne zmiany temperatur, co ma miejsce podczas spożywania lodów czy mocno schłodzonych napojów w upalne dni. Dobrą praktyką, będącą jednocześnie profilaktyką infekcji, jest podawanie dziecku lodów całorocznie, w tym także zimą. Zahartowane gardło lepiej toleruje zmiany temperatur. W okresie letnim lody dobrze jest zjadać powoli, pozwalając im na roztopienie się w ustach - wtedy bardzo zimne nie dotrą do gardła.

Zobacz też:
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?