Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Lody z jeżyn, kokosa i chia

Dla dziecka od 2. roku życia

do 240 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
Blackberry-Coconut-Chia1.jpg
fot. mat. pras. Zdrowe Lody

Lody z jeżyn, kokosa i chia - składniki

  • 4 łyżki miodu w odpowiednich porcjach
  • 400-gramowa puszka lekkiego mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasionek chia
  • 2 szklanki jeżyn

Lody z jeżyn, kokosa i chia - sposób przygotowania

  1. W małej misce ubijamy 2 łyżki miodu z mlekiem kokosowym i dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 20 minut.
  2. Do małego rondelka wkładamy 2 łyżki miodu i jeżyny. Ustawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3–5 minut, aby jeżyny się rozpadły i puściły sok, a miód rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i rozgniatamy owoce. Kiedy mieszanina trochę ostygnie, przecieramy ją przez gęste sitko do miski, żeby pozbyć się pestek.
  3. Zaczynamy formowanie lodów od warstwy z nasionkami chia, następnie układamy warstwę jeżynową. Idealne paski uzyskamy, jeśli każdą warstwę będziemy osobno mrozić około 30 minut. Wkładamy patyczki. Całość mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.


Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak


Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci

Lody z jeżyn, kokosa i chia - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- liczba porcji: 8



źródło: mat. pras. Zdrowe Lody
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?