Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Makaron z cukinią i bakłażanem

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(3)
separator
Makaron z delikatną cukinią i bakłażanem - obiad dla dziecka
fot. Mamma Mia!

Makaron z cukinią i bakłażanem - składniki

  • 350 g makaronu pióra
  • 300 g bakłażana 
  • 300 g cukinii 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 400 g dojrzałych pomidorów 
  • pęczek bazylii 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 
  • 2 łyżki startego parmezanu 
  • sól, pieprze

Makaron z cukinią i bakłażanem - sposób przygotowania

Bakłażany umyj, obetnij końcówki i pokrój na grube zapałki. Umieść je na sicie, posyp odrobiną soli i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie umyj cukinie, odetnij końcówki i pokrój je na zapałki. Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wyjmij pestki i posiekaj pozostały miąższ. Odciśnij nadmiar soku. Czosnek obierz ze skórki i zmiażdż. Bazylię umyj, delikatnie osusz i porwij na kawałki.
Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie do chwili aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij czosnek. Dodaj bakłażan, cukinię i smaż – następnie dodaj pomidory, sól i pieprz, podsmażaj przez ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj bazylię.
Ugotuj makaron i gdy będzie ‘al dente’ odcedź go i odsącz. Dodaj sos oraz starty parmezan; podawaj gorące.

Źródło: materiały prasowe Mamma Mia!/ Lux PR
 
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem

Makaron z cukinią i bakłażanem - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Wiktoria Z.
Wiktoria Z. | 2016-05-16 12:44 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Witam! Ciekawy przepis, ale mam pytanie czy dziecku nie będzie przeszkadzać skórka od bakłażana, a jeśli ją obrać to podczas przyrządzenia nie rozgotuje się i nie pozostanie miazga?
Pozdrawiam i dziękuje za pomysł.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?