Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Makowiec z jabłkami

do 180 min.
średni
Oceń :
(2)
separator

Makowiec z jabłkami - składniki

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3/4 kostki margaryny (lub kostka masła)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
  • 50 dag maku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag cukru pudru
  • szklanka bakalii
Masa z jabłek:
  • 6 jabłek
  • cynamon
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek cukru

Makowiec z jabłkami - sposób przygotowania

Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą schowaj w zamrażarce na około 30 min.
Mak sparz gorącą wodą i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Następnie osącz i zmiel 3 razy. Cukier puder utrzyj delikatnie z jajkami, dodaj stopione masło, mak i bakalie.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj bułkę tartą oraz cynamon i delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby odciśnij nadmiar soku. Pozostałe z ciasta białka ubij na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru.
Przełożenie: ciasto z lodówki - masa makowa - jabłka - beza - starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki.
Całość piecz w temp 200ºC przez godzinę.

Zobacz inne przepisy na ciasta dla dzieci

Przepis nadesłano na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" przez Doprawione fantazją.


źródło: Doprawione fantazją
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?