Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy niemowlak może jeść margarynę?

| 29.04.2016, aktualizacja: 29.04.2016 | 0

Tłuszcze, ale tylko te dobre, są w diecie maluszka niezbędne. To ważne źródło energii, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Poza tym obecność tłuszczu w potrawach pomaga m.in. we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Czy należy do nich margaryna? Od kiedy dziecko może ją jeść?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
margaryna
fot. Fotolia

Dieta pozbawiona tłuszczu wcale nie jest zdrowa. Ważne jest jednak, by były to dobre tłuszcze, a więc zawierające jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (a jak najmniej nasyconych). Najwięcej jest ich w tłuszczach roślinnych. Ale nie wszystkie z nich są dobre.

Jakie tłuszcze są dobre dla niemowlaka?

Dla dzieci w pierwszym roku życia najlepsze są oliwa z oliwek i oleje roślinne. Maluszki powinny jeść także masło, które jest najszlachetniejszym tłuszczem spośród tłuszczów zwierzęcych, bo zawiera stosunkowo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizacje zajmujące się w Polsce żywieniem (m.in. Centrum Zdrowia Dziecka) opracowały tzw. Polską Zgodę Tłuszczową. W tym dokumencie zaleca się, by dzieciom do trzeciego roku życia smarować pieczywo masłem - wystarczy cienka warstwa. Masło należy też dodawać do niemowlęcych zupek - na zmianę z olejem rzepakowym i oliwą z oliwek. Niemowlętom nie należy podawać margaryny, nawet tej miękkiej.

Zobacz też: Masło, margaryna czy oliwa? - 7 ważnych faktów o tłuszczach dla dziecka

Od kiedy dziecko może jeść margarynę?

Niewątpliwą zaletą margaryny jest to, że jest tłuszczem roślinnym, a więc zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (70-80 proc.), podczas gdy masło niewiele ponad 40 proc. Jednak mogą ją jeść dopiero kilkulatki, czyli dzieci powyżej 2–3. roku życia, i to tylko pod warunkiem, że jest to margaryna dobrej jakości, czyli tzw. miękka, która daje się łatwo smarować. Trzeba unikać do smarowania twardych margaryn (są przeznaczone do pieczenia, smażenia) i tzw. miksów (mieszanki masła z olejami roślinnymi bądź margaryną i margaryny z tłuszczem mlecznym), bo w procesie utwardzania powstają w nich niekorzystne dla zdrowia izomery trans, które m.in. mogą mieć działanie rakotwórcze. Margaryny wysokiej jakości, miękkie, praktycznie ich nie zawierają.

W jakich jeszcze produktach są niezdrowe tłuszcze?

Najwięcej szkodliwych tłuszczów znajduje się w produktach typu fast food i w tłuszczach cukierniczych, np. gotowych ciastach, herbatnikach, paluszkach, frytkach. Najlepiej uważnie czytaj etykiety - jeśli produkt zawiera utwardzone tłuszcze roślinne, to najprawdopodobniej również izomery trans. Warto kupować tylko te produkty, które mają staranny opis na etykiecie - skład, ilość kalorii, białka, tłuszczu w 100 g. 

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?