Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Marmolada z porzeczek i agrestu

Dla dziecka od 2. roku życia

do 27 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
dżem, marmolada, powidła, agrest
fot. © dolphy_tv - Fotolia.com

Marmolada z porzeczek i agrestu - składniki

  • 2 kg agrestu
  • 2 kg czarnych lub czerwonych porzeczek
  • 2 kg cukru
  • 2 litry wody

Marmolada z porzeczek i agrestu - sposób przygotowania

Owoce oczyść i umyj w gorącej wodzie. Zagotuj 2 litry wody z dodatkiem cukru i zalej nią owoce w głębokiej patelni lub płaskim  garnku. Smaż na bardzo małym ogniu (ok. 4 godzin) aż do momentu odparowania 1/3 początkowej objętości. Przetrzyj przez sito i zagotuj. Gorącą marmoladę nałóż do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj ok. 10 minut  w piekarniku lub gotując w garnku. 

Jak podawać: Porzeczkowo-agrestowa marmolada jest znakomitym dodatkiem do naleśników, placuszków czy kanapek z białym serem. Nadaje się też na główny składnik glazury do dziczyzny lub drobiu.

Marmolada z porzeczek i agrestu - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?