Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Mazurek jak pisanka

Dla dziecka od 2. roku życia

do 120 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
przepisy, dania wielkanocne
fot. FOOD-PICTURES

Mazurek jak pisanka - składniki

  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • kolorowe lukry, orzeszki, migdały do dekoracji

Mazurek jak pisanka - sposób przygotowania

1. Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę. Dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło pokrój na małe kawałki, połącz z mąką, rozcierając w palcach, albo posiekaj nożem. Wbij jajka i żółtko, nadal siekaj. Dodaj śmietanę i zagnieć szybko ciasto o konsystencji plasteliny.
2. Dwie trzecie ciasta rozwałkuj na niezbyt gruby placek. Wytnij z niego jajko. Przełóż na wałku do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Z pozostałego ciasta uformuj cienkie wałeczki i kuleczki wielkości orzechów laskowych.
4. Z kuleczek ułóż rant mazurka, a z wałeczków - paski na pisance. Blaszkę z ciastem wstaw na godzinę do lodówki, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 30 minut (aż ciasto będzie rumiane).
5. Ostudzony mazurek udekoruj kolorowymi lukrami (możesz je zrobić sama lub kupić gotowe), orzeszkami i migdałami. Odstaw do zastygnięcia.

Sprawdź inne wielkanocne przepisy
Polecamy przepis: Mazurek kokosowy

Mazurek jak pisanka - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: "Przyjaciółka"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?