Baby online.pl
 
 
Rozwiń menu

Jak zrobić mazurek wielkanocny z dziećmi - film

| 15.01.2013, aktualizacja: 07.10.2015 | 0

Zobacz prosty i szybki przepis na mazurek wielkanocny.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)

Składniki:

    •    300 g mąki
    •    200 g masła
    •    100 g cukru
    •    3 żółtka
    •    1 tabliczka czekolady
    •    kajmak
    •    płatki migdałów
    •    pestki słonecznika

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto na spód mazurka: do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, masło i żółtka.
Zagnieć wszystko szybko dłońmi, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej kuli. Blachę o wymiarach ok. 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie na całej powierzchni (odrywając po kawałku z kuli i wygniatając jak plasteliną lub wałkując wałkiem). Placek powinien być cienki.

Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia się.
Wyciągnij i wystudź.

Na mazurek wyłóż dodatki: kajmak, roztopioną czekoladę, ozdób bakaliami: migdałami i słonecznikiem. Dodatki możesz dobierać według własnych upodobań. Możesz też ułożyć na wierzchu wzór z bakalii.

Gotowy mazurek odstaw, aż czekolada i kajmak stężeją i mazurek będzie można pokroić.

Smacznego!

Wymieniaj się wielkanocnymi przepisami z innymi mamami!


Z dziećmi gotowała Joanna Mentel, która prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci – więcej informacji i program na stronie dzieciakiwformie.pl
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?