Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Mazurek serowy

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
mazurek, ciasto, ciasto kruche, Wielkanoc, wielkanoc
fot. CCat82 - Fotolia.com

Mazurek serowy - składniki

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag białego sera
  • 20 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko

Pomada:
  • 10 dag masła
  • po 1/2 szklanki cukru pudru i mleka w proszku
  • 2 łyżki gorącej wody i kilka kropli aromatu rumowego

Dekoracja:
  • polewa czekoladowa
  • migdały bez skórki
  • cząstki umytej i obranej mandarynki

Mazurek serowy - sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj na kwadratowy placek o wymiarach 20 na 20 cm. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto nakłuj widelcem i piecz 20 minut w temp. 180°C. Składniki na pomadę, mieszając, podgrzewaj na malutkim ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą. Gdy masa zgęstnieje, wylej ją na ciasto i równo rozprowadź. Mazurek udekoruj polewą czekoladową i bakaliami.

Polecamy przepis: Mazurek chałwowy
Sprawdź inne wielkanocne przepisy


źródło: edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?