Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Mazurek z kawowym kajmakiem

Dla dziecka od 2. roku życia

do 45 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Mazurek kajmakowy
fot. Delecta

Mazurek z kawowym kajmakiem - składniki

Ciasto:  
  • 1 opakowanie kruchego ciasta, np.  Delecta
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła (lub margaryny)
Nadzienie:
  • puszka masy kajmakowej, np. Bakalland
  • garść suszonych moreli
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki blanszowanych migdałów
  • opakowanie suszonych fig
  • kilka dużych kawałków orzechów włoskich
  • 2 żółtka
  • 50 ml espresso

Mazurek z kawowym kajmakiem - sposób przygotowania

Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja oraz masło (lub margarynę) i miksuj całość na wysokich obrotach przez 3 minuty. Odkrój 1/4 ciasta, a resztą wyklej dno foremki. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach uformuj wałeczki, przyklej je wokół ciasta w foremce i lekko naciśnij widelcem. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut (do zarumienienia).
Suszone owoce pokrój w plastry, a orzechy podpraż na suchej patelni przez 10 minut, ciągle mieszając. Zaparz espresso, połącz je z kajmakiem, a następnie dodaj żółtka. Całość wylej na podpieczone ciasto i piecz kolejne 15 minut.
Na upieczone ciasto wyłóż bakalie i owoce. Podawaj, gdy ostygnie.

Zobacz też inne przepisy na dania wielkanocne

Mazurek z kawowym kajmakiem - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: mat. pras. Delecta
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?