Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Mazurki z toffi

| 20.03.2008, aktualizacja: 20.03.2008 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
6b.jpg
fot. Wydawnictwo JEDNOŚĆ
... czyli bardzo słodkie kwadraty z migdałami.
Propozycja wielkanocnych pyszności, które łatwo przygotujesz razem z dzieckiem. Przy okazji może to być świetna zabawa i zachęta dla małych niejadków.

Przygotuj:
dwa kubki mąki tortowej, pół kostki masła, dwie czubate łyżki cukru pudru, cztery żółtka, szczyptę soli, puszkę skondensowanego słodzonego mleka oraz talerz, kawałek folii aluminiowej, nóż i kubek.

Przesiej mąkę i wysyp na stolnicę. Następnie dodaj pokrojone masło i rozdrabniaj je nożem tak długo, aż będzie wielkości zielonego groszku. Dodaj także żółtka, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń je folią spożywczą, połóż na talerz i wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki.




Kiedy ciasto się schłodzi, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.Wykrój z niego prostokąty, a z reszty uformuj cienkie wałeczki. Otocz nimi wycięte z ciasta jajka i przyciśnij je do nich, aby się przykleiły.






Mazurki przełóż delikatnie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Włóż ją na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC.









Do garnka wlej wodę i włóż do niego puszkę do mleka. Gotuj ją przez dwie godziny na małym ogniu. Kiedy woda w garnku przestygnie, wyjmij z niej puszkę i otwórz ją. Napełnij masą mazurki i posyp pokruszonymi migdałami.








Przepis pochodzi z książeczki Joanny Krzyżanek "Cecylka Knedelek", wyd. JEDNOŚĆ, Kielce 2008.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?