Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy karmiąca mama może jeść melony?

| 30.06.2015, aktualizacja: 02.07.2015 | 0

Orzeźwia, zaspokaja pragnienie, chroni przed nadciśnieniem i miażdżycą. Ale czy melona może jeść mama karmiąca piersią? Czy nie zaszkodzi to dziecku?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
melon, sałatka, arbuz, owoce
fot. © azurita - Fotolia.com
Melony były znane już w starożytności, jednak w Polsce są uprawiane dopiero od XIX wieku, jednak dość rzadko, ponieważ te owoce potrzebują wyjątkowo dużo wody i słońca.

Co dobrego jest w melonach

Bogactwem melonów jest betakaroten, czyli prowitamina A, ważna dla skóry, wzroku, wzrostu, zapobiega nowotworom i miażdżycy. Melon zawiera też sporo potasu, który zapobiega nadciśnieniu i jest ważny dla serca. W melonie znajdują się też witaminy z grupy B, ważne dla układu nerwowego, poprawiają nastrój i koncentrację.
Medycyna ludowa zalecała jedzenie melonów przy bólach reumatycznych, dolegliwościach nerek, wątroby, w rekonwalescencji, przy bólach gardła i przewlekłym kaszlu. Melony były też polecane jako środek przeciw pasożytom przewodu pokarmowego.
Melon ma mało kalorii, ale dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny go jeść osoby chore na cukrzycę. Uważać muszą też alergicy: melony często powodują alergię krzyżową u osób uczulonych na pyłki.
Czytaj też: Alergia krzyżowa

Melon a karmienie piersią

Karmiąca mama może jeść melony, jeśli nie ma na nie alergii. Ze względu na możliwość alergii krzyżowej, karmiąca mama powinna uważać, jeśli ma uczulenie na pyłki.

Jak jeść melony

Melony lepiej jednak jeść okazyjnie ze względu na to, że są sprowadzane z zagranicy, dlatego zrywa się je zielone. Są spryskiwane środkami chemicznymi, zwłaszcza konserwującymi żeby się nie zepsuły.
Melony najlepiej jeść na surowo, po wyjęciu pestek. Można z nich robić sok, a także robić dżemy, konfitury.

Wróć do talerza
Czytaj też: Melon: dziecko słońca - przepisy
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?