Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Mięsne krokieciki

Dla dziecka od 2. roku życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
fot. Fotolia

Mięsne krokieciki - składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 150 g zmielonego gotowanego mięsa
  • cebula
  • sól
  • pieprz mielony
  • łyżka posiekanego koperku

Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • pół szklanki mleka
  • bułka tarta
  • olej

Mięsne krokieciki - sposób przygotowania

Z mąki, jajka, mleka i szczypty soli wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut. Na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem usmaż cienkie naleśniki. Cebulę drobno pokrój, podduś, dodaj do mięsa, dopraw solą, pieprzem i połową koperku. Wymieszaj. Na naleśniku połóż dwie łyżki farszu. Zwiń w rulonik. Panieruj w jajku i tartej bułce. Obsmaż na oleju. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej powoli mleko, cały czas mieszając. Sos dopraw solą, pieprzem i koperkiem.

Nasza rada: Naleśniki najlepiej smażyć na oleju rzepakowym. Słonecznikowy i sojowy nadają się tylko do krótkiego smażenia. Na maśle zaś możesz tylko krótko podsmażać. W wysokiej temperaturze powstają w nim szkodliwe dla zdrowia związki.

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?