Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jak podawać dziecku mięso? 5 sprawdzonych sposobów

| 25.03.2014, aktualizacja: 25.03.2014 | 0

Mięso jest niezbędne w diecie dziecka, ale nie wszystkie dzieci je lubią. Możesz je podawać na różne sposoby, w zależności od wieku i upodobań dziecka. Tylko wtedy mięso się dziecku nie znudzi.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Mięsko dla dziecka
fot. Fotolia

Mięso w skoncentrowanej formie zawiera wiele składników odżywczych potrzebnych organizmowi dziecka. Jest to przede wszystkim białko, czyli główny budulec komórek organizmu, żelazo, które zapobiega anemii, cynk - składnik mineralny bardzo ważny dla skóry, błon komórkowych i odporności, a także witaminy z grupy B, które są potrzebne do prawidłowej pracy układu nerwowego oraz prawidłowego wzrostu wszystkich komórek w organizmie

1. Mięso siekane

Jeszcze przed końcem pierwszego roku życia warto przestać miksować na gładko mięso gotowane razem z zupą – lepiej je wyjąć i po prostu posiekać. Potem wystarczy już tylko posypać nim zupę. Z każdym tygodniem możesz siekać je coraz grubiej – to będzie zachęcało malucha do żucia i nauki gryzienia. Gotowane mięso do drugiego dania dla dziecka po pierwszym roku życia również możesz posiekać, ale nie bardzo drobno, tylko tak, żeby dziecku wygodnie było je gryźć.   

Zobacz też: Czy dziecko może nie jeść mięsa?

2. Pulpeciki z mięsa

To doskonałe urozmaicenie sposobu podawania mięsa dziecku, które ma powyżej roku. Maluch nie musi jeść już go w zupie, może je dostać na drugie danie razem z ziemniaczanym puree, ryżem i gotowaną jarzynką. Pulpeciki najlepiej robić z chudego, mielonego w domu mięsa, z dodatkiem jajka (do małej ilości mięsa można użyć przepiórczego) i odrobiny namoczonej suchej bułki. Do masy mięsnej można dodać posiekaną drobno natkę pietruszki lub koperek. Teraz wystarczy zrobić z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucić do gotującego się wywaru warzywnego. Po około 15 minutach pulpeciki będą gotowe. Pulpeciki można też zrobić z ryby.

3. Mięsko duszone

Ten sposób przygotowywania mięsa polega na gotowaniu go wolno pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Dzięki temu pozwala mu się wypuścić soki. Choć przed duszeniem mięso należy krótko obsmażyć na patelni, nie trzeba tego koniecznie robić. Wystarczy, że umyty kawałek mięsa włożysz do garnka, zalejesz małą ilością wrzątku z czajnika. Wtedy też uda się zamknąć pory mięsa, by nie wypływały z niego soki. Duszone mięso nadaje się dla dziecka już pod koniec 12. miesiąca życia.

Zobacz też: Czego nie może jeść małe dziecko?

4. Mięso pieczone

Takie mięso pokrojone w cienkie plasterki z powodzeniem zastąpi na kanapkach wędlinę. Jest o wiele zdrowsze niż kupowana w sklepach wędlina, bo sama je przygotowujesz i na pewno nie zawiera żadnych substancji dodatkowych. Możesz je też przyprawić dokładnie tak jak chcesz. Jest też doskonałe na obiad. Spróbuj piec w specjalnym rękawie – tak upieczone mięso nie wysusza się nadmiernie i pozostaje bardziej soczyste.

5. Mięsko zmiksowane

To opcja dla dzieci, które absolutnie odmawiają jedzenia mięsa. Podobnie jak do pierwszych zupek dla niemowlaka możesz  wmiksować mięso do potrawy dla dziecka - zwykle dzieci nie lubią gryźć mięsa, bo smak im nie przeszkadza. W ten sposób możesz przygotować zupę jarzynową - warzywa pozostaw jednak w formie niezmiksowanej – lub sos, którym polejesz inne składniki obiadu.

Zobacz też: 3 powody, dla których dzieci nie powinny pić dużo soków

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?