Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

ABC mięsa w diecie dziecka

| 18.01.2010, aktualizacja: 27.05.2014 | 2
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
dziecko, kuchnia, jedzenie, maluch, warzywa
Kiedy i jakie mięso podać dziecku? Czy niemowlę nie je go zbyt mało lub za dużo? Poznaj odpowiedzi.
Jest w nim tyle ważnych składników odżywczych, że trudno je czymkolwiek zastąpić – choć przeciwników mięsa jest sporo, to ma ono wielu zwolenników. Jeśli należysz do tych drugich, utwierdzimy cię w twoich poglądach. Jeśli do przeciwników – przekonasz się, że jest wartościowe.

Kiedy zacząć dodawać mięso do posiłków dla dziecka?

W 6. miesiącu życia dzieciom karmionym butelką, w 7. – karmionym piersią. Po 4. miesiącu życia kończą się w organizmie malca zgromadzone w życiu płodowym zapasy żelaza, którego dobrym źródłem jest właśnie mięso. Początkowo trzeba je gotować osobno i dodawać do zupki po zmiksowaniu lub posiekaniu. W kolejnych miesiącach może być gotowane razem z warzywami.

Ile mięsa powinien jeść niemowlak?

W 6.–7. miesiącu życia wystarczy dodać do zupki ok. 10 g mięsa (po ugotowaniu), pod koniec 1. roku życia ilość ta może się podwoić. Mięso możesz podawać dziecku (i sama jeść) codziennie. Wystarczy jedna porcja na obiad (plus plasterek dobrej wędliny na drugie śniadanie lub kolację). Składniki odżywcze są w nim tak skoncentrowane, że wystarczy zjeść porcję, by organizm dostał to, czego potrzebuje. Dwa razy w tygodniu mięso warto jednak zastąpić rybą – tłustą, morską, która zawiera m.in. cenne kwasy omega-3.

Jak przyrządzać mięso dla dziecka?

Wybieraj chude gatunki mięs i gotuj je, duś lub piecz. Smaż rzadko, najlepiej krótko, bez panierki i na dobrze rozgrzanym tłuszczu. 100 g chudego mięsa po ugotowaniu dostarcza 100 kcal, jako panierowany kotlet – nawet 350 kcal.

Czy wszystkie rodzaje mięsa mają podobne wartości odżywcze?

Nie. Białe gatunki, np. indyk, kurczak, królik, mają mało czerwonego barwnika, czyli mioglobiny, i są chudsze. Dietetycy właśnie je polecają. Nie znaczy to, by w ogóle nie jeść wołowiny, cielęciny czy wieprzowiny. Jednostronna dieta może być przyczyną niedoborów ważnych składników odżywczych. Czerwone mięso zawiera dużo żelaza hemowego, koniecznego do produkcji czerwonych krwinek.

Jak kupić dobre mięso?

W sklepach ze zdrową żywnością pytaj o mięso ekologiczne – jeśli ma certyfikat, pochodzi od zwierząt, które nie były karmione paszą z dodatkiem antybiotyków, stymulatorów wzrostu. To ideał. Kupuj je też w zwykłych sklepach, nigdy na bazarze lub targu. Wybieraj chude, świeże, mało przekrwione mięso. Nie kupuj gotowego mielonego!


Dyskutuj na forum: Mięso w diecie dziecka »

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar

wruuuum
wruuuum | 2015-11-19 21:00 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

potwierdzam, Holle super!

Odpowiedz

Laurka000
Laurka000 | 2015-08-14 13:55 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Z mięsa biodynamicznego są słoiczki Holle (kurczak i wołowinka). jak nie udaje mi się ich dostac, to staram się kupowac mięsko od dobrego rzeźnika. Moje dziecko ze smakiem zajadało się tymi słoiczkami (to jest miks mięska i ryzu) w piątym miesiacu już.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?