Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jak przygotować mięso dla trzylatka? Duszenie, smażenie, grillowanie

| 08.08.2007, aktualizacja: 04.09.2014 | 0

Są lepsze i gorsze sposoby przygotowywania posiłków dla dziecka. Najwcześniej możesz podać mięso gotowane, później także duszone i pieczone. Dopiero dziecko, które skończyło trzy lata, może zacząć jeść mięso grillowane lub smażone.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
Mięso dla dziecka
fot. Fotolia
Choć trzylatek może jeść już prawie wszystkie potrawy z rodzinnego stołu, wciąż warto pamiętać, że jego dieta nie może być tłusta i ciężkostrawna. Powinna zawierać produkty bogate w składniki potrzebne dziecku do rozwoju, a więc witaminy i składniki mineralne. Mięso najlepiej przyrządzać w sposób, który gwarantuje, że będzie ono łatwostrawne.

Duszenie

Duszone mięso możesz podawać dziecku już w drugim roku życia. Najpierw podduś je na patelni, a potem gotuj w przykrytym naczyniu w niewielkiej ilości wody. Będzie wtedy miękkie, nie wysuszy się, a sos stanie się bardziej zawiesisty. Uzupełniaj wodę, by mięso się nie przypaliło!
Nasza rada. Duszenie ułatwia patelnia (z pokrywką i odłączaną rączką), którą można wstawić do piekarnika i tam dalej dusić potrawę (ciepło rozchodzi się wówczas bardziej równomiernie).

Zobacz też: Masło, margaryna czy oliwa? 7 ważnych faktów o tłuszczach dla dziecka

Smażenie

Dziecku w drugim roku życia możesz przygotować naleśniki i omlecik. Ale aż do trzeciego roku nie podawaj smażonych mięs i ryb. Do smażenia używaj oleju rzepakowego lub oliwy. Unikaj smażenia na maśle, bo szybko się przypala. Dla polepszenia smaku możesz na końcu położyć na kotlecie kawałeczek masła. Kotlety smaż kilka minut z każdej strony: schabowe po 7-8 minut, mielone wieprzowe 5-8, sznycle cielęce 6 minut. Aby mięso nie puściło soku, najpierw rozgrzej olej, a potem smaż bez przykrycia – przykryj dopiero pod sam koniec.
Nasza rada. Nigdy nie używaj po raz drugi oleju, na którym już coś smażyłaś. Jeśli olej zacznie dymić, wylej go i przed ponownym smażeniem umyj patelnię.

Grillowanie

Potrawy grillowane nadają się dla dzieci po trzecim roku życia. O ich popularności decyduje nie tylko to, że przyrządzone w ten sposób mięso jest smaczne, kruche i soczyste, a jarzyny (np. papryka, cukinia, pomidory) lepsze niż gotowane. Równie ważne jest wspólne biesiadowanie. Przestrzegaj jednak pewnych zasad: koniecznie używaj tacki, na którą będzie skapywał tłuszcz (dym ze spalonego tłuszczu jest szkodliwy) i nie przypiekaj za bardzo mięsa. Zawsze sprawdzaj, czy się upiekło!
Nasza rada. Możesz też grillować ryby i lubiane przez maluchy kotlety mielone (zawiń je w folię aluminiową).

Zobacz też: Jak podawać dziecku mięso? 5 sprawdzonych sposobów

Konsultacja: dr Halina Weker, specjalista w dziedzinie żywienia, Kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?