Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Jak grillować mięso drobiowe?

| 04.09.2014, aktualizacja: 03.06.2015 | 0

Chcesz podać grillowane mięso z kurczaka, ale nie wiesz, jak je przyrządzić, by było smaczne i aromatyczne? Skorzystaj z porad Piotra Murawskiego, szef kuchni Knorr.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
pierś z kuczaka grillowana
fot. © Maksim Shebeko - Fotolia.com
Do przyrządzenia na grillu nadają się zarówno piersi, udka jak i skrzydełka z kurczaka.

Co zrobić, aby mięso było soczyste i miękkie?

  • Piersi z kurczaka smażymy na aluminiowych tackach lub folii ok. 10 minut z każdej strony. Jak upewnić się, że są już gotowe? Po nakłuciu powinny wypłynąć z nich przezroczyste soki.
  • Skrzydełka najpierw grillujemy ok. 20 minut na wyższej półce, następnie przekładamy niżej i w wysokiej temperaturze grillujemy po 5 minut z każdej strony – będą dzięki temu chrupiące. W ostatniej fazie możemy posypać skrzydełka kurczaka sezamem.
  • Udka najlepiej grillować w skórze, ponieważ tam gromadzi się najwięcej tłuszczu, który chroni mięso przed wysuszeniem. Skórę najlepiej ściągnąć już po grillowaniu.
  • Aby kurczak z grilla nabierał nieco pikantności i zyskał przyjemny ziołowy aromat, możemy go delikatnie oprószyć przyprawami (mogą być przyprawy gotowe do kurczaka).
  • Dodatki, które najlepiej smakują z kurczakiem to sałata masłowa, rukola, sałata lodowa –można je polać sosem winegret.
Warto wiedzieć: Jak przygotować wieprzowinę z grilla?
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?