Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Roczne dziecko: mleko nadal ważne

| 11.07.2007, aktualizacja: 01.04.2016 | 0

Dziecko, które skończyło już roczek wciąż powinno dostawać mleko. Zastanawiasz się, które będzie najlepsze? Modyfikowane czy zwykłe? Ile i w jakiej postaci? Kiedy trzeba je wykluczyć z diety? Czym je zastąpić? Przeczytaj nasz krótki przewodnik.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
dziewczynka i mleko
fot. fotolia.com

Jakie mleko wybrać dla dziecka, które skończyło roczek

W 2. roku życia większość dzieci nie ssie już piersi. Zastanawiasz się, czy podawać maluchowi mleko modyfikowane czy zwykłe? Odpowiedź brzmi: modyfikowane (zwykłe od czasu do czasu). Jest w nim więcej witamin i mikroelementów, których młody organizm potrzebuje do rozwoju.

Mleko modyfikowane

Mleko modyfikowane Junior jest przeznaczone dla dzieci w 2. i 3. roku życia. Wzbogacone jest w cynk, żelazo (zapobiega anemii) oraz witaminy A, B, D i C. Ma więcej niż zwykłe mleko krowie długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływających korzystnie na rozwój układu nerwowego. Jest w nim nieco mniej białka niż w mleku krowim, dzięki czemu nerki dziecka są mniej obciążone.

Dziecku, które nie przepada za smakiem zwykłego mleka, zaproponuj kakao, kawę zbożową lub modyfikowane mleka smakowe np. waniliowe, czekoladowe, z miodem. W składzie niektórych rodzajów mleka modyfikowanego (mleko Bifidus) są specjalnie dobrane, żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na zdrowie.

Mleko krowie w diecie dziecka

Na zwykłym krowim mleku możesz gotować płatki owsiane, kaszę mannę, lane kluseczki, budyń. Używaj go też do zabielania zup czy przygotowywania koktajli, zostawiaj na kwaśne. Dla dziecka kupuj mleko o zawartości 3,2% lub 2% tłuszczu (nie odtłuszczone!).

Kefiry, jogurty i zsiadłe w diecie dziecka

Są znacznie łatwiej strawne niż słodkie mleko, dlatego mogą je pić niektóre dzieci, które nie tolerują laktozy.
  • Mleko zsiadłe – przygotujesz je sama z mleka pasteryzowanego, zakwaszając je śmietaną. Postawione w ciepłym miejscu będzie gotowe po dwóch dniach. Zanim podasz je dziecku, spróbuj, czy się dobrze ukwasiło. Najlepiej smakuje schłodzone. Często zdarza się, że dzieci, które nie lubią zwykłego mleka, tolerują kwaśne.
  • Jogurt – bakterie probiotyczne z jogurtów mają właściwości lecznicze: sprzyjają utrzymaniu korzystnej mikroflory w jelitach, chronią przed infekcjami przewodu pokarmowego, zapobiegają zaparciom. Dla małego dziecka wybieraj jednak tylko te jogurty naturalne, które na opakowaniu mają wyraźną informację o tym, że w składzie zawierają żywe kultury bakterii. Inne, utrwalane w wysokiej temperaturze, tracą swe lecznicze właściwości. Dziecku posmakuje jogurt naturalny ze świeżymi owocami (unikaj gotowych jogurtów owocowych, bo są za słodkie, niektóre zawierają też sztuczne dodatki).
  • Kefir – mleko zakwaszane jest grzybkami kefirowymi. Podczas jego dojrzewania częściowo rozkładają się białka oraz laktoza (dlatego jest łatwiej strawny), wzrasta ilość witamin B1, B6 oraz kwasu foliowego. Kefir zapobiega zaparciom i biegunkom. Możesz z niego przygotować dla malucha pyszny koktajl owocowy.

Mleko dla dziecka wegetarian

Jeśli dziecko jada wyłącznie produkty zbożowe, owoce i warzywa, musi pić mleko – zawarte w nim składniki odżywcze (wapń, aminokwasy egzogenne, witaminy) dobrze uzupełniają dietę bezmięsną. Powinno dostawać codziennie przynajmniej 500 ml (w sumie) mleka, kefiru, jogurtu, mleka kwaśnego i acidofilnego.

Niezwykłe właściwości mleka w diecie dziecka

Dziecko, które skończyło rok, powinno dostawać codziennie dwie szklanki mleka, bo potrzebuje:

  • Wapnia wraz z witaminą D, niezbędnego do budowy mocnych kości i zębów. Wapń to również ważny składnik krwi, płynów ustrojowych oraz innych tkanek. Ten pierwiastek przyswaja się z mleka trzykrotnie lepiej niż z warzyw! Zadbaj więc, by w diecie Twojego dziecka nie zabrakło mlecznych dań. Czy wiesz, że badania wykazały, iż polskie maluchy w drugim i trzecim roku życia otrzymują zbyt mało witaminy D i wapnia? Jedynie 60–70% zalecanej ilości!
  • Białka – w mleku ma ono idealny skład aminokwasów egzogennych. To „cegiełki”, z których składa się drobina białka – nasz organizm nie potrafi wytworzyć tych związków. Białka mleka służą do budowy nowych tkanek – mięśni i kości, a także do odnowy zużytych, np. krwinek czerwonych. Z nich zbudowane są hormony oraz ciała odpornościowe chroniące przed chorobami.
  • Laktozy, czyli cukru mlecznego, który stanowi dla dziecka źródło energii, a także ułatwia wchłanianie wapnia. Laktoza jest niezbędna do rozwoju pożytecznych bakterii w jelicie grubym, które m.in. przeciwdziałają zaparciom.
     
Czytaj też: 13 zasad karmienia BLW
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?