Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Muffiny lukrowane

Dla dziecka od 2. roku życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
jedzenie, potrawa, danie
fot. A. Rogalski, stylizacja: A. Borowska

Muffiny lukrowane - składniki

  • szklanka oleju
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 20 dag cukru pudru
  • sok z cytryny
  • barwniki spożywcze
  • perełki cukrowe

Muffiny lukrowane - sposób przygotowania

1. Do miski wbij jajka, przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj cukier, wlej olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj łopatkami miksera do powstania jednolitego, dość wolnego  ciasta.
2. Zagłębienia w formie do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Napełnij je ciastem do 2/3 objętości. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut w temperaturze 190°C. 
3. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na jednolitą masę. Otrzymany lukier podziel na porcje, każdą zafarbuj na inny pastelowy kolor, dodając po kilka kropelek barwnika.
4. Barwnymi lukrami posmaruj muffinki, posyp cukrowymi perełkami.

W dekorowaniu ciastek na pewno chętnie pomogą dzieci.

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Muffiny lukrowane - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Edyta Maluta-Gęsior/ "Pani domu"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?